Odlingsskyltar in the making

Jag har aldrig varit särskilt bra på att odla. Biologutbildningen på nästan 5 år innehöll mängder av växtkunskap men inget om odling. Jag har inte heller känt något behov av att odla förrän de senaste åren. Jag tror det är en kombo av en tanke om självhushållning, att vi borde producera mer mat här i landet och att vi lyckades få till ett gäng potatis förra året. Därför har vi ihop med familjen A i år grävt upp ett land inne i grishagen. På utsidan går Bertil och Dagmar och försöker få till kultingar, på insidan kravlar daggmaskar bland våra potatis och våra bönor. Mellan dessa två finns två eltrådar som vi hoppas skall hålla grisarna ute.

Poängen med att ha det i grishagen stavas mördarsniglar. Har man grisarna runt odlingen kommer garanterat inte en enda äcklig snigel dit och äter upp våra palsternackor. Otroligt fiffigt tycker vi!

För att vara lite extra pretantiös gjorde jag i år skyltar. Käpparna är asp som fåren har gnagt rent (otroligt effektiva djur!) och vi hämtade dem från fårhagen samtidigt som vi tog träckprov förra veckan. Det tog en evighet att ta träckprov för de sabla (och älskade) fåren bajsar aldrig när de skall. Men efter två timmars tålmodigt (nåja) väntande belönades vi med fem högar från fem olika tackor. Dessa skall tas helt färska. Att ta träckprov innebär att vänta, att få tackorna att traska runt lite, att titta på fårrumpor och att ställa sig och peka som i en Man-Över-Bord-övning. ”DÄR ÄR DET BAJS” ropar man och så kommer antingen Cissi eller lilla Hillevi med handskar och provtagningspåse och plockar fårpluttar.

Ja, och all denna bajsväntan resulterade i aspkäppar från fårhagen. Så kan det gå när fåren inte är nödiga.

#får #gutefår #träckprov #odla #odlingsskylt #densomväntarpånågotgott #vidilab #mask #kollektivlivbjörkö #gemensamt #levlivetsalt #djurkollektiven #självförsörjning #självhushållning #prepping #preppers #hipsterspåriktigt