Blomsteräng i trädgåden

När man gå här på Björkö är det en trädgård som sticker ut. Den tillhör Anna-Lena och Joakim som är medlemmar i Bu & Bä och i Sprätt&Omelett. Där är en fantastisk rikedom av färg, doft och form. Och bäst av allt: det surrar och brummar av mängder av små flygfän. Bin och humlor får i Anna-Lenas trädgård både mat, bostad och vatten. Efter sitt skrovmål på vallmo och blåklint kan de ta en slurk vatten i fågelbadet och därefter gå och sova i humleholken.

(Jag tror inte det funkar exakt så, men storyn blir bättre på det sättet.)

Hur blev det såhär fint då? Efter en ombyggnation blev en stor brädhög liggande. Den dödade effektivt allt vanligt gräsmattegräs. Anna-Lena städade undan, krattade bort allt gammalt gräs och skavde av den kvarvarande övervintrande kvickroten. I januari sådde hon ängsblommor och strösslade på ett supertunt lager jord. Nitiskt vattnande under våren resulterade i denna fantastiska trädgård!

Ett eldorado för bin och humlor, fjärilar och skalbaggar. Om fler gjorde på detta vis kanske några av våra hundratals hotade insekter skulle ha en chans att överleva.

Mer mångfald!