Dagmar och Bertil har nu gått i samma hage i över ett halvår. Vi hade beräknat att det skulle komma kultingar i början av april men fortfarande har inget hänt. Vi förstår inte helt vad det beror på. De har fått en kull ihop förr, så det borde fungera.

Ibland händer det att Linderödssvin helt enkelt inte klaffar. När man som vi är med i en genbank, med syfte att få den fina grisen att bli så livskraftig som möjligt, ringer man till sin avelsrådgivare när man behöver köpa sig ett nytt livdjur (=avelsdjur). När vi behövde ny sugga, ringde vi till avelsrådgivaren Ronny i föreningen Landtsvinet. Han tipsade om Dagmar som vi alltså köpte kort därefter. Vi har nu haft Dagmar i två och ett halvt år och hon och Bertil fick ganska omgående en fin kull förra året. Alltså vet vi att just de två fungerar ihop.

Men nu går det alltså inte. Skjuter han lösa skott? Nej, knappast, det har ju som sagt fungerat förut. Eller kanske de är överviktiga?

Människor och grisar är ganska lika. Övervikt hos människor sänker fertiliteten. Likadant hos grisar. Alltså är antingen Dagmar, eller Bertil, eller båda, för tjocka. De måste banta!

Vi har meddelat ICA att vi inte längre kan ta emot några mejeriprodukter (ost och grädde blir man inte slank av) men att vi tar alla grönsaker de har. Lite korn, vitaminer och vatten, och så grönsaker, är den meny vi har satt upp för våra två snälla svin. Om vi sprider ut grönsakerna i hagen så tvingar vi djuren att traska runt och de får lite mer motion än de annars hade fått.

Låt oss hoppas att det fungerar, vi längtar efter småttingar!