Den här bilden har inget med kolmilor att göra, men jag återkommer när jag har några bilder, dvs senare i veckan. Håll ut och kom tillbaka!

De senaste dagarna har vi varit väldigt upptagna med att förbereda morgonens event. Vi skall bygga en kolmila. Det är groteskt mycket detaljer som skall ordnas, och jättelånga listor att skriva på grejor som skall med. Vi skall hålla till i vår fårhage och vi bygger den imorgon onsdag under dagen. På kvällen tänder vi och låter den gå under natten med nattvak i skift. Vi stänger när den är klar och låter den svalna några timmar innan vi river den på torsdagen.

Milor är magiska. Det blir som ett levande väsen, en gestalt, en figur som man bygger, föder och tar hand om. Enligt traditionen var alla milor kvinnor och hade kvinnonamn. Man fick heller aldrig säga ordet ”eld” eller ”brinna”. Istället fick man säga sånt som ”Nu har vi värme” eller ”Där är det hetta”.

Vi skall upp tidigt imorgon hela familjen. Jag har en övertrött ettåring i knäet när jag skriver detta och Vidar och Johannes är fortfarande ute och kör virke med flakmoppen som vi äntligen fått igång. Jag avslutar här, klockan är sent. Jag återkommer på fredag eftermiddag med lite bilder från milan, samt berättar hur det gick. Häng med! 🙂