Höns är läskiga när man har dem i ögonhöjd, för att man själv är en liten människa.

Vi konstaterar att vårens kläckning gav 10 kycklingar som överlevde. Av dem var 6 tuppar och 4 är hönor. Vi har funderat på om det bara är slumpen som avgör vilka som blir hönor och tuppar, eller om andra faktorer kan spela in. Nån hade läst att luftfuktigheten har betydelse, men det där får vi nog ta reda på mer om. Årets omgång heter i alla fall allihop Elisabeth, efter Elisabeth Swan i Pirates of the Caribbean. Jack Sparrow går redan där borta, lägst av alla i rangordningen. Han får till och med däng av hönorna. Alla Elisabethor har fått grön märkning, annars tappar vi snart bort vem som är född vilket år.

Sindre är livrädd för hönsen efter att i veckan ha fått sin banan stulen av en av Elisabeth-tupparna. Tuppen tyckte att bananen var i lagom höjd, och ettåringen blev asförbannad och jätterädd på samma gång. Själv hade jag lite svårt att hålla mig för skratt.

Grönt = född år 2020

Vi har därmed 25 hönor och en massa tuppar, men siktar på att ha tre stycken och slakta undan de övriga. En vit Elisabeth-tupp och en Elisabeth-tupp med grå byxor kommer nog vara kvar.

Dessutom upptäckte vi att Håkan skal bli mamma! Längst in i fårhuset, bakom kravallstaketen vi använder för att bygga lammboxar, ligger den grå hönan Håkan. Hon har varit borta ett tag och igår upptäckte vi att hon ligger och ruvar. Håkan är då döpt efter kollektivmänniskan (som är en riktig man) eftersom Hillevi, vår dotter, tycker att Håkan är snäll och att han borde ha en höna uppkallad efter sig. Håkan är den enda grå hönan och han håller ihop med Cissi, som är helt vit. I princip alla andra är brunspräckliga eller svartprickiga, men Håkan och Cissi är lätta att se skillnad på.

Så låt oss hoppas att Håkan blir hönsmamma åt en massa små kycklingar!